Zarząd ŚIR ws. terminu wysiewu poplonów ścierniskowych

L.dz. ŚIR/K/085/20/2021                                                     Katowice, 10.08.2021 roku

Pan

Wiktor Szmulewicz

Krajowej Rady Izb Rolniczych

Warszawa

W związku z problemami rolników z terenu województwa śląskiego i obawą przed nie dotrzymaniem terminu wysiewu poplonów ścierniskowych, Zarząd Śląskiej Izby Rolniczej zwraca się z prośbą o pilne wystąpienie  do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o przekazanie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wytycznych, aby kierownicy Biur Powiatowych ARiMR uwzględniali wyjątkową sytuację pogodową  na terenie województwa śląskiego spowodowaną deszczami nawalnymi  i uznawali zgłaszane przez rolników wystąpienie nadzwyczajnych okoliczności uniemożliwiających spełnienie wymagań zazielenienia.

Obecny przebieg pogody na terenie województwa śląskiego powoduje, że na znacznych jego obszarach, ciągle odczuwalne są skutki ostatnich obfitych opadów deszczu. Gleba w niektórych miejscach jest tak nasiąknięta wodą, że wjazd ciężkim sprzętem, a tym samym dokończenie żniw, jest niemożliwy.

Nieuwzględnienie przez pracowników ARiMR zgłaszanych przez rolników sytuacji, w których nie mogą zebrać plonów i wysiać poplonów, z przyczyn niezależnych od nich - ze względu na siłę wyższą, może skutkować utratą części płatności obszarowych związanych z zazielenieniem.

Roman Włodarz

Pismo KRIR skierowane do MRiRW z dnia 11.08.202r