Piknik Wieprzowy w Mikołowie
W dniu 25 czerwca 2016 r. w Mikołowie, w ramach XXXVII Dni Otwartych Drzwi Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Śląska Izba Rolnicza była organizatorem imprezy plenerowej pod nazwą „Piknik Wieprzowy”, który stanowił dla odwiedzających nie lada atrakcję, a którego głównym celem było zapoznanie odwiedzających z jakością i zaletami spożycia polskich produktów żywnościowych, w szczególności przetworów i produktów wytworzonych z mięsa wieprzowego.
Licznie przybyłych gości, zachęconych do odwiedzenia naszego, liczącego ponad 100 metrów kwadratowych stoiska, zapachem i smakiem potraw oraz wyrobów wędliniarskich przygotowanych do degustacji przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, częstowano wieprzowymi potrawami z grilla: kiełbasą, karczkiem oraz szaszłykami, gulaszem wieprzowym i pierogami przygotowanymi z mięsa wieprzowego, schabem ze śliwką, faszerowaną roladą wieprzową, polędwiczkami w miodzie, babeczkami z pasztetem, wieprzową galaretką, orzechowymi satajami, sałatką gyros z mięsem wieprzowym i swojskimi wędlinami.
Uczestnicy Pikniku Wieprzowego otrzymywali także broszury informacyjne "Smaczne i zdrowe, czyli wieprzowina na naszym stole", które poświęcone były wartościom odżywczym wieprzowiny i produktów wytwarzanych z mięsa wieprzowego. Zawierały także cenne dla gospodyń przepisy kulinarne na przygotowanie dań z tego gatunku mięsa. Odwiedzający nasze stoisko otrzymywali również piknikowe koszulki i notatniki.
Piknik Wieprzowy uświetniły skoczne melodie Zespołu Wokalno – Instrumentalnego „ Girlanda” z Piasku, w Gminie Woźniki, w powiecie lublinieckim.
Dla dzieci i młodzieży zorganizowano konkurs plastyczny pod nazwą „Od zagrody do widelca”. Laureaci konkursu otrzymali cenne nagrody rzeczowe, które stanowiły przede wszystkim plecaki, torby i piłki, które z pewnością przydadzą się najmłodszym w trakcie rozpoczynającego się właśnie okresu wakacyjnego oraz "piknikowe" gadżety. Dorośli natomiast zmierzyli się z rozpoznawaniem i nazywaniem poszczególnych partii mięsa z rozbioru wieprzowiny oraz udzielaniem odpowiedzi na kilka pytań, między innymi dotyczących zawartości składników odżywczych znajdujących się w mięsie wieprzowym, otrzymując także nagrody rzeczowe w postaci min. sprzętu AGD.
Na stoisku zorganizowanym przez Śląską Izbę Rolniczą można było również wysłuchać prelekcji na temat. „Wartości odżywczej wieprzowiny” oraz zobaczyć prezentację multimedialną na temat mięsa wieprzowego.
Impreza finansowana była ze środków finansowych Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i miała charakter promocyjno-edukacyjny. Piknik uświadamiał potrzebę obecności mięsa wieprzowego w diecie człowieka, jako podstawowego składnika żywienia oraz promował polskie mięso wieprzowe, jako zdrowy i naturalny produkt wysokiej jakości.
„ Piknik Wieprzowy” był również znakomitą okazją do wspólnego spędzenia czasu w otoczeniu zdrowej polskiej żywności, w atmosferze zabawy i przekonaniu konsumentów o potrzebie wyboru mięs i wędlin z polskiej wieprzowiny.