Wojewódzka Konferencja dla Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej
W dniu 24 marca 2016 r. w Katowicach, w historycznej Sali Sejmu Śląskiego, Śląska Izba Rolnicza, wspólnie z Komisją Rolnictwa i Terenów Wiejskich Sejmiku Województwa Śląskiego oraz Wojewódzkim Związkiem Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej w Katowicach, zorganizowała Wojewódzką Konferencję dla Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej. W związku z trudną sytuacją na polskim rynku wieprzowiny, głównym celem Konferencji była wymiana informacji oraz poglądów hodowców i producentów trzody chlewnej z terenu województwa śląskiego.
Konferencję otworzył pan Roman Włodarz, Prezes Zarządu Śląskiej Izby Rolniczej, a następnie głos zabierali kolejno: pan Stanisław Dąbrowa - Wicemarszałek Województwa Śląskiego, pan Janusz Wita - Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Terenów Wiejskich Sejmiku Śląskiego, pan Krystian Kiełbasa - Członek Komisji Rolnictwa i Terenów Wiejskich Sejmiku Województwa Śląskiego, a zarazem Członek Grupy Producentów Trzody Chlewnej, pan Stanisław Wojciech – Prezes Wojewódzkiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej w Katowicach oraz pan Jerzy Smogorzewski – Wojewódzki Lekarz Weterynarii.
Dyskutanci podkreślali, iż poza embargiem na eksport mięsa do Rosji, istotnym powodem kryzysu na rynku wieprzowiny jest stwierdzenie przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) i choroby Aujeszky'ego oraz niedopracowane w tej sferze przepisy, które są bardziej restrykcyjne aniżeli unijne, postępująca globalizacja produkcji wieprzowiny, jak również brak powiązania zakładów przetwórczych z producentami tuczników i brak umów kontraktacyjnych.
W konferencji uczestniczyli także: przedstawiciele instytucji i organizacji rolniczych pracujących na rzecz i w obrębie rolnictwa, przedstawiciele Związków Branżowych oraz liczne grono hodowców i producentów trzody chlewnej z naszego regionu.
Przedmiotowe Forum Rolnicze zorganizowane zostało przy pomocy i uprzejmości Marszałka Województwa Śląskiego, który bezpłatnie udostępnił na ten cel Salę Sejmu Śląskiego oraz przy współudziale Gospodarstwa Agroturystycznego RANCZO Kornelii i Krystiana Kiełbasy z Proboszczowic, które przygotowało poczęstunek dla uczestników Konferencji.