III edycja targów EKOstyl na Hali pod Dębowcem w Bielsku-Białej
W miniony weekend 21-22.11.2015 na Hali pod Dębowcem w Bielsku-Białej, odbyła się trzecia edycja targów EKOstyl. W trakcie Targów swoje produkty i usługi proekologiczne zaprezentowało ponad 150 wystawców, wśród nich przedstawiciele naszego regionu z Polski i z zagranicy.
Po raz pierwszy w Targach, przy współpracy Śląskiej Izby Rolniczej ze Śląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego Oddział Bielsko-Biała, przy szczególnym zaangażowaniu Pani Marii Siąkały, Głównego Specjalisty ds. Programów Rolnośrodowiskowych ŚODR Oddział Bielsko-Biała, rolnicy z powiatu bielskiego wzięli udział w targach. Wystawcami byli rolnicy posiadający certyfikaty ekologiczne:
Maria Najda, Certyfikat PL – EKO – 07-07306, Bąków ul. Słowicza 1, tel. 601 878 834, zajmującą się sprzedażą ekologicznych jabłek,
Maria Sordyl, Certyfikat PL -EKO- 07- 96196, Czaniec ul. Lipowa 8, tel. 33 8109 680 prowadzi sprzedaż ekologicznych ziemniaków, buraków ćwikłowych, dyni, marchwi, pietruszki, cebuli, fasolki szparagowej, ogórków, malin.
Michał Podosek, Certyfikat PL – EKO- 03-001470/15, Rudzica ul. Cyprysowa 1, tel. 602 228 404, zajmuje się sprzedażą certyfikowanych ziół, seleróworaz rolnicy, którzy co prawda nie posiadają certyfikatu, ale nie stosują w swych gospodarstwach chemii rolnej:
Stanisław Skoczylas, Kozy ul. Południowa 36, tel. 517 649 387, prowadzi sprzedaż śliwek, czereśni, jabłek, gruszek, marchwi, buraczków ćwikłowych, uprawianych bez stosowania środków chemii rolnej.
Jerzy Orawski, Zbytków ul. Wiślana 6, tel. 660 783 422, prowadzi sprzedaż jabłek i gruszek uprawianych bezstosowania środków chemii rolnej.
Stoisko, na którym prezentowali się w/w rolnicy cieszyło się wśród odwiedzających, bielskie Targi EKOstyl dużą popularnością. Sam fakt, że promowały się gospodarstwa do których mieszkańcy Bielska-Białej i okolic mogą osobiście zajechać po potrzebne, zdrowe produkty, stał się dodatkowym atutem stoiska. W tym celu przygotowane zostały wizytówki informujące o lokalizacji i krótkim opisem gospodarstwa.
Przez dwa dni wystawcy prezentowali produkty oraz usługi związane ze zdrowym odżywianiem i zdrowym stylem życia. W trakcie targów odbyły się liczne panele dyskusyjne, wykłady oraz konferencje dotyczące żywności i trendów w branży EKO. Targom towarzyszyły liczne degustacje zdrowych produktów.
Oprócz wystawców z kraju zaprezentowali się wystawcy ze Słowacji, Czech, Bułgarii, Węgier.