Promocja mięsa owczego-jagnięciny na Łossodzie
Łossod – jesienny spęd owiec z hal, w roku bieżącym już po raz XIII odbył się w dniu 26 września 2015 roku, za Leśniczówką na Hali Cięcina, na terenie Gminy Węgierska Górka, w powiecie żywieckim. Łossod to folklorystyczna impreza, której zadaniem jest podtrzymanie i kultywowanie tradycji pasterskich oraz promocja wyrobów owczych.
W trakcie Łossodu realizowane było zadanie pn. „Promocja mięsa owczego - jagnięciny na Łossodzie”, które finansowane było z Funduszu Promocji Mięsa Owczego.
Uczestnicy imprezy informowani byli przez prowadzących Łossod o możliwości degustowania na stoisku promocyjnym mięsa owczego - jagnięciny, przygotowanej na bazie starych przepisów – pieczeni jagnięcej, bigosu na bazie baraniny i jagnięciny oraz wyrobów z jagnięciny - kiełbasy, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Mięsa Owczego. Produkty do degustacji przygotowane na bazie 70 kg mięsa jagnięcego, zakupionego i przygotowanego przez Centrum Produktu Regionalnego w Koniakowie, wydawane były przez członkinie Stowarzyszenia Hodowców Owiec, Kóz i Zdrowej Żywności w Węgierskiej Górce.
Na bieżąco udzielane były także konsultacje dietetyczne na temat walorów zdrowotnych i odżywczych mięsa jagnięcego oraz sposobu przyrządzania w sposób tradycyjny wyrobów z jagnięciny. Zainteresowani mieli także możliwość otrzymania broszur, które promowały wśród potencjalnych konsumentów spożycie mięsa owczego - jagnięciny poprzez zwiększenie jego udziału w codziennej diecie.
W imprezie, pomimo bardzo złej pogody, udział wzięli liczni turyści, okoliczni mieszkańcy, restauratorzy, rolnicy oraz bacowie i juhasi jak również dzieci z Zielonych Szkół. Szacuje się, że liczba osób odwiedzająca stoisko promocji mięsa owczego - jagnięciny wynosiła około 1000.