Kryształowy Ser- konkurs na najlepszy ser w woj. śląskim

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie realizuje operację pn.:

Kryształowy Ser- konkurs na najlepszy ser w woj. śląskim

Operacja polega na zorganizowaniu konkursu wyłaniającego najlepszy ser z regionu oraz konferencji towarzyszącej konkursowi, która ma na celu poszerzenie wiedzy z zakresu budowania marki, zrzeszeń lokalnych wytwórców i rolników oraz dobrych praktyk w zakresie produkcji serów.

Przewidywane efekty operacji to podniesienie poziomu wiedzy dla grupy docelowej 45 osób poprzez uczestnictwo w wykładach, możliwość poddania swoich serów do oceny przez ekspertów   o wysokiej renomie w środowisko serowarów i otrzymanie informacji zwrotnej na temat smaku, jakości i innych odczuć. Kolejnym efektem jest nawiązanie nowych kontaktów w środowisku serowarów oraz skonsultowanie nurtujących pytań bezpośrednio z ekspertami. Efektem pośrednim, długofalowym jest możliwość poprawy procesu technologicznego, rozszerzenia oferty serowarskiej, a także zainteresowanie się stworzeniem w regionie zrzeszenia producentów.  

Poszerzenie wiedzy przekłada się na lepsze zrozumienie zagadnień związanych z produkcją serów, poszerzenie oferty może zaowocować zwiększeniem liczby stałych klientów, przyciągnięciem nowych osób, zainteresowanych zakupem produktów. Poszerzenie oferty może przełożyć się również na zwiększenie pogłowia zwierząt w gospodarstwie, a także na konieczność zatrudnienia dodatkowych osób do pomocy, co zwiększa liczbę miejsc pracy i aktywizuje mieszkańców wsi. Dzięki zwiększeniu wiedzy i wyeliminowaniu błędów w produkcji otrzymuje się jeszcze lepszy produkt końcowy, zdrowy i konkurencyjny względem serów z produkcji na dużą skalę. Produkty pozbawione ulepszaczy i konserwantów zyskują na popularności i są chętnie wybierane przez świadomych konsumentów. Nagrodzone sery zyskują popularność, umożliwiającą dotarcie do szerszego grona konsumentów, zwiększenie sprzedaży, co również wpływa dodatnio na przedsiębiorczość na obszarach wiejskich. Dodatkowo wyrób sera ma bogatą tradycję, związaną nierozerwalnie z obszarami wiejskimi, co czyni je niezmiennie istotnymi dla produkcji zdrowej żywności w sposób zrównoważony.

Więcej informacji na temat realizowanej operacji udziela Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego:

Natalia Michałowska i Renata Rosiek

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

telefon: 515 275 936, 509 681 066

Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”.

Chcesz zostać Partnerem KSOW - zarejestruj się na stronie www.ksow.pl

 

 

 

W dniach 12-13 czerwca 2023 w siedzibie Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Mikołowa miał miejsce „Kryształowy Ser- konkurs na najlepszy ser w województwie śląskim” wraz z towarzyszącą mu konferencją. Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Sery były oceniane w trzech kategoriach- sery dojrzewające twarde i półtwarde, sery świeże (podpuszczkowe, twarogi, kwasowo-podpuszczkowe) oraz sery parzone/ pasta filata. W konkursie przyznano trzy wyróżnienia, trzy pierwsze nagrody- po jednym na kategorię oraz Grand Prix- nagrodę za najlepszy ser konkursu.

W kategorii sery dojrzewające:

  • - wyróżnienie otrzymał ser „Czarny Borutan” z Zagrody na Pograniczu, autorstwa Pani Edyty Marczińskiej
  • - pierwszą nagrodę w kategorii otrzymał ser „Farmerski” z Połomskich Serów Zagrodowych, autorstwa Pani Bernadety Kubackiej

W kategorii sery świeże:

  • -wyróżnienie otrzymał ser „Tłuścioszek” z serowarni SER Tom, autorstwa Pana Tomasza Krzyżowskiego
  • - pierwszą nagrodę w kategorii otrzymał ser „Twaróg- frykas babci Krysi” z Góry Sera, autorstwa Państwa Małgorzaty i Mateusza Malcherów

W kategorii sery parzone/ pasta filata:

  • - wyróżnienie otrzymał Ser Solankowy z pomidorem, czosnkiem i bazylią z Serowarni na Wzgórzu, autorstwa Pana Adama Będkowskiego
  • - pierwszą nagrodę w kategorii otrzymał ser „Smażkóz” z Gospodarstwa Yagi, autorstwa Państwa Jana i Aldony Krawiec

Grand Prix, czyli główną nagrodę i tytuł najlepszego, Kryształowego Sera województwa śląskiego zdobył ser „Czorno Łowca” z serowarni SER Tom, autorstwa Pana Tomasza Krzyżowskiego

Wszystkim uczestnikom konkursu i konferencji oraz prelegentom serdecznie dziękujemy za współtworzenie tego wyjątkowego wydarzenia. Województwo śląskie ma jeszcze wiele dobrego do odkrycia w zakresie kulinariów i nie tylko.

2024 - Śląska izba rolnicza. Wszelkie prawa zastrzeżone. Joomla Templates.