Piknik wieprzowy w Mikołowie

Piknik Wieprzowy w Mikołowie

 

 

W dniu 27 czerwca 2015 r. w Mikołowie,  w ramach XXXVI Dni Otwartych Drzwi Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Śląska Izba Rolnicza była organizatorem imprezy plenerowej pod nazwą „Piknik Wieprzowy”, który  stanowił dla odwiedzających nie lada atrakcję, a którego głównym celem było zapoznanie  odwiedzających z jakością i zaletami spożycia polskich produktów żywnościowych, w szczególności przetworów i produktów wytworzonych z mięsa wieprzowego.

 
Licznie przybyłych gości, zachęconych do odwiedzenia naszego, liczącego ponad 100 metrów kwadratowych  stoiska,  zapachem i smakiem potraw oraz wyrobów wędliniarskich przygotowanych do degustacji przez Karczmę „Rajcula” z Paniówek, częstowano peklowaną karkówką pieczoną na zimno, faszerowanym schabem, grillowanym stekiem z karczku, pierogami z mięsem, pieczonym udźcem wieprzowym, galertem śląskim oraz swojską kiełbasą z grilla.

Uczestnicy Pikniku Wieprzowego otrzymywali  także broszury informacyjne "Polskie Smaki, czyli co warto wiedzieć o wieprzowinie", które poświęcone były wartościom odżywczym wieprzowiny i produktów wytwarzanych z mięsa wieprzowego. Zawierały także cenne dla gospodyń przepisy kulinarne na przygotowanie dań z tego gatunku mięsa. Odwiedzający nasze stoisko otrzymywali   również latarki, długopisy, stalowe kubki turystyczne, torby oraz słodkie krówki.

 Piknik Wieprzowy uświetniły skoczne melodie Zespołu Wokalno – Instrumentalnego „ Girlanda” z Piasku, w Gminie Woźniki, w powiecie lublinieckim.

Dla dzieci i młodzieży zorganizowano konkurs plastyczny pod nazwą  „Od zagrody do widelca”. Laureaci konkursu otrzymali cenne nagrody rzeczowe, które stanowiły zestawy klocków Lego i gier planszowych oraz "piknikowe" gadżety. Dorośli natomiast zmierzyli się  z rozpoznawaniem  i nazywaniem poszczególnych partii mięsa z rozbioru wieprzowiny oraz udzielaniem odpowiedzi na kilka pytań, między innymi dotyczących zawartości składników odżywczych znajdujących się w mięsie wieprzowym, otrzymując także nagrody rzeczowe w postaci sprzętu AGD.

Na stoisku zorganizowanym przez Śląską Izbę Rolniczą można było również wysłuchać prelekcji na temat. „Wartości odżywczej wieprzowiny” oraz zobaczyć prezentację multimedialną na temat mięsa wieprzowego.

Impreza finansowana była ze środków finansowych  Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i  miała charakter promocyjno-edukacyjny. Piknik uświadamiał potrzebę obecności mięsa wieprzowego w diecie człowieka, jako podstawowego składnika żywienia oraz  promował polskie mięso wieprzowe, jako zdrowy  i naturalny produkt wysokiej jakości. 

„ Piknik Wieprzowy” był również znakomitą okazją do wspólnego spędzenia czasu  w otoczeniu zdrowej polskiej żywności, w atmosferze zabawy i przekonaniu konsumentów o potrzebie wyboru mięs i wędlin z polskiej wieprzowiny

 

 

 

 

2024 - Śląska izba rolnicza. Wszelkie prawa zastrzeżone. Joomla Templates.