Piknik drobiowy na Targach EXPO
W dniu 20 czerwca 2015 roku br. w Sosnowcu, w ramach Targów Wyposażenia Hoteli, Gastronomii i Cateringu GASTRO MEETING, Targów Przemysłu Mięsnego MEAT MEETING oraz Targów Żywności Regionalnej, Tradycyjnej i Ekologicznej EXPO SMAKI 2015, Śląska Izba Rolnicza zorganizowała Piknik Drobiowy sfinansowany ze środków finansowych Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Imprezy świetnie się uzupełniały, a mimo nie najlepszej pogody frekwencja była zadawalająca.
Głównym celem Pikniku, który miał charakter promocyjno-edukacyjny, było podniesienie świadomości konsumentów w zakresie potrzeby obecności mięsa drobiowego w diecie człowieka, jako podstawowego składnika żywienia, promocja polskiego mięsa drobiowego, jako zdrowego i naturalnego produktu wysokiej jakości i przedstawianie uczestnikom odbywającej się w ramach Pikniku degustacji, walorów smakowych tego gatunku mięsa.
Organizatorzy dobrze zadbali o żołądki swoich gości. Przy skocznych dźwiękach zespołu „ Wilamowianie”, każdy mógł nie tylko spróbować drobiowych łakoci, kosztując porcje przygotowane do degustacji przez Karczmę „Rajcula” z Paniówek, ale także dowiedzieć się dlaczego warto, aby na naszych stołach często gościł drób.
Wśród bogatej gamy potraw z mięsa drobiowego znalazły się między innymi: grillowany filet z kurczaka, kiełbaski drobiowe, pieczone pałki z kurczaka z ryżem, gulasz z podrobów, bulion drobiowy czy indyk w potrawce. Przysmaki przyrządzone z różnego rodzaju mięsa drobiowego szybko znikały z tac degustacyjnych i miseczek.
O tym, że przyrządzone potrawy były smaczne, świadczyły osoby, które licznie zgromadziły się wokół stoisk degustacyjnych.
Treści merytoryczne na temat walorów mięsa drobiowego wyświetlane były w prezentacji multimedialnej. Ponadto hostessy rozdawały gościom broszury informujące o wartości żywieniowej mięsa drobiowego.
Dodatkową atrakcją Pikniku Drobiowego były konkursy z nagrodami skierowane zarówno dla dzieci i jak i dorosłych.
Dzieci bardzo licznie uczestniczyły w konkursie plastycznym pn. "Od zagrody do widelca. Dla dorosłych natomiast, odbywał się konkurs wiedzy związany z rozpoznawaniem i nazywaniem poszczególnych partii mięsa z rozbioru drobiu.
Laureaci obu konkursów otrzymali cenne nagrody rzeczowe w postaci sprzętu AGD ( dorośli) oraz sprzętu sportowego ( piłki, rakiety, plecaki), którym zachwycały się dzieci.
Uczestnicy Pikniku Drobiowego otrzymywali min. także długopisy, latarki, stalowe kubki turystyczne oraz częstowali się słodkim co nieco, czyli piknikowymi krówkami.
Mimo, że pogoda w trakcie Pikniku specjalnie nie dopisała, to przepyszne potrawy z mięsa drobiowego i goście sprawili, że Piknik Drobiowy był bardzo udany.