Promocja polskiego mięsa drobiowego na Pikniku Drobiowym
W dniu 24 maja 2017 roku br. w Szczyrku, Śląska Izba Rolnicza zorganizowała Piknik Drobiowy sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Głównym celem Pikniku, który miał charakter promocyjno-edukacyjny, było podniesienie świadomości konsumentów w zakresie potrzeby obecności mięsa drobiowego w diecie człowieka, jako podstawowego składnika żywienia, promocja polskiego mięsa drobiowego, jako zdrowego i naturalnego produktu wysokiej jakości i przedstawianie uczestnikom odbywającej się w ramach Pikniku degustacji, walorów smakowych tego gatunku mięsa.
Walory smakowe mięsa drobiowego można było poznać, kosztując porcje przygotowane do degustacji przez Centrum Kongresów i Rekreacji „Orle Gniazdo” Sp. z o.o. w Szczyrku.
Wśród bogatej gamy potraw z mięsa drobiowego znalazły się między innymi: kiełbasa drobiowa z grilla, gulasz drobiowy, flaki z kury, pierogi z mięsem drobiowym, chruściki drobiowe z ryżem, rolada drobiowa faszerowana, filet drobiowy nadziewany szpinakiem, filet drobiowy nadziewany jajkiem przepiórczym, filet drobiowy nadziewany śliwką, tymbalik drobiowy w galaretce, galantyna drobiowa, sałatka makaronowa z kurczakiem oraz sałatka gyros z kurczakiem. O tym, że przyrządzone potrawy były smaczne, świadczyły osoby, które licznie zgromadziły się wokół stoisk degustacyjnych.
Przysmaki przyrządzone z różnego rodzaju mięsa drobiowego szybko znikały z tac degustacyjnych, miseczek i grilla. Ogółem rozdano 2310 porcji degustacyjnych zawierających mięso drobiowe, do przyrządzenia których zużyto ponad 200 kilogramów polskiego mięsa drobiowego najwyższej jakości.
Treści merytoryczne na temat walorów mięsa drobiowego wyświetlane były w prezentacji multimedialnej. Ponadto hostessy rozdawały gościom broszury informujące o wartościach odżywczych mięsa drobiowego. Ogółem rozdano 200 broszur pt. „Wartość żywieniowa mięsa drobiowego”.
Atrakcją dla dzieci i dorosłych były konkursy z nagrodami.
Dzieci bardzo licznie uczestniczyły w konkursie plastycznym. Dla dorosłych natomiast, odbywał się konkurs wiedzy związany z rozpoznawaniem i nazywaniem poszczególnych partii mięsa z rozbioru drobiu oraz podstawowych udomowionych ptaków hodowlanych.
Laureaci obu konkursów otrzymali cenne nagrody rzeczowe w postaci sprzętu sportowego, multimedialnego oraz artykułów AGD potrzebnych w domu przy sporządzaniu i spożywaniu przyrządzonych potraw, także tych z drobiu.
Uczestnicy Pikniku Drobiowego otrzymywali także materiały promocyjne, które również sfinansowane były ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Przepyszne potrawy z mięsa drobiowego i licznie przybyli goście sprawiły, że Piknik Drobiowy był bardzo udany.