Piknik Wieprzowy w Lubecku
Rokrocznie, od XXI lat, Śląska Izba Rolnicza z okazji święta Świętego Izydora Oracza – Patrona Rolników organizuje Pielgrzymkę Rolników do Sanktuarium Matki Bożej w Lubecku, w gminie Kochanowice, w powiecie lublinieckim, W roku bieżącym Pielgrzymka odbyła się w dniu 06 maja 2017 r. w ramach której, Śląska Izba Rolnicza zorganizowała imprezę plenerową pod nazwą „Piknik Wieprzowy”. Impreza ze względu na zasięg wojewódzki, cieszyła się dużym powodzeniem i stanowiła dla odwiedzających nie lada atrakcję.
Głównym celem Pikniku Wieprzowego było zapoznanie odwiedzających z jakością i zaletami spożycia polskich produktów żywnościowych, w szczególności przetworów i produktów wytworzonych w 100 % z polskiego mięsa wieprzowego.
Licznie przybyłych gości, zachęconych do odwiedzenia naszego, liczącego ponad 100 metrów kwadratowych stoiska, zapachem i smakiem potraw oraz wyrobów wędliniarskich przygotowanych do degustacji przez Annę Mroczek - Famułę Przedsiębiorstwo Produkcyjno Handlowo Usługowe Famuła, częstowano wieprzowymi potrawami z grilla: kiełbasą wieprzową, stekiem z karczku wieprzowego, kaszanką wieprzową oraz pieczonymi udźcami wieprzowymi, pieczoną peklowaną karkówką podawaną na zimno, salcesonem, kabanosami i smakowitą szynką.
Uczestnicy Pikniku Wieprzowego otrzymywali także broszury informacyjne "Smaczne i zdrowe, czyli wieprzowina na naszym stole", które poświęcone były wartościom odżywczym wieprzowiny i produktów wytwarzanych z mięsa wieprzowego. Zawierały także cenne dla gospodyń przepisy kulinarne na przygotowanie dań z tego gatunku mięsa. Odwiedzający nasze stoisko otrzymywali również piknikowe koszulki.
Piknik Wieprzowy uświetniły skoczne melodie Zespołu Wokalno – Instrumentalnego „ Girlanda” z Piasku, w Gminie Woźniki, w powiecie lublinieckim.
Dla dzieci i młodzieży zorganizowano konkurs plastyczny pod nazwą „Od zagrody do widelca”. Laureaci konkursu otrzymali cenne nagrody rzeczowe służące zarówno nauce jak i rozrywce oraz nagrody pocieszenia w postaci "piknikowych" koszulek. Dorośli natomiast zmierzyli się z rozpoznawaniem i nazywaniem poszczególnych partii mięsa z rozbioru wieprzowiny oraz udzielaniem odpowiedzi na kilka pytań, między innymi dotyczących zawartości składników odżywczych znajdujących się w mięsie wieprzowym, otrzymując także nagrody rzeczowe w postaci sprzętu AGD.
Na stoisku zorganizowanym przez Śląską Izbę Rolniczą można było również wysłuchać prelekcji na temat. „Wartości odżywczej wieprzowiny” oraz zobaczyć prezentację multimedialną na temat mięsa wieprzowego.
Impreza sfinansowana była ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i miała charakter promocyjno-edukacyjny. Piknik uświadamiał potrzebę obecności mięsa wieprzowego w diecie człowieka, jako podstawowego składnika żywienia oraz promował polskie mięso wieprzowe, jako zdrowy i naturalny produkt wysokiej jakości.
„Piknik Wieprzowy” był również znakomitą okazją do wspólnego spędzenia czasu w otoczeniu zdrowej polskiej żywności, w atmosferze zabawy, I Konkursu Orki Zabytkowymi Traktorami i przekonaniu konsumentów o potrzebie wyboru mięs i wędlin z polskiej wieprzowiny.