Promocja wyśmienitej polskiej wołowiny na Pikniku Wołowym w Mikołowie
W dniu 24 czerwca 2017 r. na terenie Oddziału Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Mikołowie, w ramach XXXVIII Dni Otwartych Drzwi ŚODR w Częstochowie, Śląska Izba Rolnicza była organizatorem imprezy plenerowej pod nazwą „Piknik Wołowy”, który finansowany był ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego i stanowił dla odwiedzających nie lada atrakcję.
Licznie przybyłych gości, zachęconych do odwiedzenia naszego stoiska, zapachem i smakiem potraw z wołowiny, przygotowanych do degustacji przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, częstowano wołowo-wieprzową kiełbasą z grilla, wołowym bograczem, flakami wołowymi, mini hamburgerami i kebabami, roladą wołową faszerowaną nadzieniem chrzanowym, sztufadą wołową, chilli con carne, śląską roladą wołową, ozorami w galarecie, galantyną wołową, potrawką makaronową z wołowiną i włoszczyzną oraz sałatką gyros z wołowiną.
Uczestnicy Pikniku Wołowego otrzymywali także broszury informacyjne ”Prawie wszystko o wołowinie”, które zawierały między innymi informacje na temat wartości odżywczych wołowiny i produktów wytwarzanych z mięsa wołowego, jak również przepisy kulinarne na przygotowanie dań z tego gatunku mięsa. Broszury sfinansowane były z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Podobne wartości edukacyjne zawierała prezentacja multimedialna pn. "Smaczne i zdrowe - czyli o wartości żywieniowej mięsa wołowego", prezentowana w trakcie Pikniku.
Dla dzieci i młodzieży zorganizowano konkurs rysunkowy pod nazwą „Od obory do talerza”. Laureaci konkursu otrzymali cenne nagrody rzeczowe, przydatne w rozpoczynającym się okresie wakacyjnym, natomiast dorośli zmierzyli się między innymi z rozpoznawaniem i nazywaniem poszczególnych partii mięsa z rozbioru wołowiny, otrzymując także nagrody rzeczowe, na które składał się głównie sprzęt multimedialny i AGD, a także „piknikowe” długopisy.
W trakcie Pikniku Wołowego publiczności czas umilały oraz imprezę uświetniły skoczne melodie Zespołu Wokalno – Instrumentalnego „ Girlanda” z Piasku, z Gminy Woźniki, w powiecie lublinieckim.
Impreza finansowana była z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego i miała charakter promocyjno-edukacyjny. Piknik uświadamiał potrzebę obecności mięsa wołowego w diecie człowieka, jako podstawowego składnika żywienia oraz promował polskie mięso wołowe, jako zdrowy i naturalny produkt wysokiej jakości.
„Piknik Wołowy” był również znakomitą okazją do wspólnego spędzenia czasu w otoczeniu zdrowej polskiej żywności, w atmosferze zabawy i przekonaniu konsumentów o potrzebie wyboru mięs i wędlin z polskiej wołowiny.