Aktualności

W dniu 14 maja 2016 roku br. w Świerklańcu, w ramach  uroczystości otwarcia i poświęcenia nowej siedziby Śląskiej Izby Rolniczej ,  Izba zorganizowała Piknik Drobiowy sfinansowany ze środków finansowych Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.  Imprezy świetnie się uzupełniały,  a frekwencja przerosła nasze oczekiwania.

Głównym celem Pikniku, który miał  charakter promocyjno-edukacyjny, było podniesienie świadomości konsumentów w zakresie potrzeby obecności mięsa drobiowego w diecie człowieka,  jako podstawowego składnika żywienia,  promocja polskiego mięsa drobiowego, jako zdrowego  i naturalnego produktu wysokiej jakości i przedstawianie uczestnikom odbywającej się w ramach Pikniku degustacji, walorów smakowych tego gatunku mięsa. Walory smakowe mięsa drobiowego można było poznać,  kosztując porcje przygotowane  do degustacji przez „Relaks” – Restaurację i Pensjonat pana Stanisława Skołudka  z Radzionkowa. Wśród  bogatej gamy potraw z mięsa drobiowego znalazły się między innymi: kiełbasa drobiowa z grilla, gulasz drobiowy, flaki z kury, pierogi z mięsem drobiowym, chruściki drobiowe z ryżem, rolada drobiowa faszerowana, filet drobiowy nadziewany szpinakiem, filet drobiowy nadziewany jajkiem przepiórczym, filet drobiowy nadziewany śliwką, tymbalik drobiowy w galaretce, galantyna drobiowa, sałatka makaronowa z kurczakiem oraz sałatka gyros z kurczakiem. Przysmaki przyrządzone z różnego rodzaju mięsa drobiowego szybko znikały z tac degustacyjnych, miseczek  i grilla. Treści merytoryczne na temat walorów mięsa drobiowego wyświetlane były w prezentacji multimedialnej. Ponadto hostessy rozdawały gościom broszury informujące o wartościach odżywczych mięsa drobiowego. Atrakcją dla dzieci i dorosłych były konkursy z nagrodami. Dzieci bardzo licznie uczestniczyły w  konkursie plastycznym. Dla dorosłych natomiast, odbywał się konkurs wiedzy związany  z rozpoznawaniem i nazywaniem poszczególnych partii mięsa z rozbioru drobiu. Laureaci obu konkursów otrzymali  cenne nagrody rzeczowe w postaci sprzętu sportowego, książek oraz artykułów AGD potrzebnych w domu przy sporządzaniu i spożywaniu przyrządzonych potraw, także tych z drobiu. Uczestnicy Pikniku Drobiowego otrzymywali także liczne materiały promocyjne, które również sfinansowane były ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Piknik Drobiowy uświetniał występ Zespołu Wokalno – Instrumentalny  „Girlanda” z Wożnik. Mimo, że pogoda w trakcie Pikniku nie była zbyt sprzyjająca , przepyszne potrawy z mięsa drobiowego i licznie przybyli goście sprawiły, że Piknik Drobiowy był bardzo udany.

 

 

2017 - Śląska izba rolnicza. Wszelkie prawa zastrzeżone. Joomla Templates.