Aktualności

W dniu 30 sierpnia 2015 r. na Stadionie Sportowym "Trzy Korony" w Żarnowcu, w powiecie zawierciańskim, w ramach XVI Dożynek Województwa Śląskiego, Śląska Izba Rolnicza była organizatorem imprezy plenerowej pod nazwą „Piknik Wołowy”, który  stanowił dla odwiedzających nie lada atrakcję. 

Licznie przybyłych gości, zachęconych do odwiedzenia naszego stoiska,  zapachem i smakiem potraw z wołowiny,  przygotowanych do degustacji przez Karczmę „Wrazidlok" z Nieborowic, częstowano gulaszem z serc wołowych podawanym z ryżem, zrazikami wołowymi w sosie koperkowym, flakami wołowymi, pysznymi pierogami z mięsem oraz bulionem wołowym.

Uczestnicy Pikniku Wołowego otrzymywali także broszury informacyjne na temat wartości odżywczych wołowiny i produktów wytwarzanych z mięsa wołowego, jak również przepisy kulinarne na przygotowanie dań z tego gatunku mięsa. Podobne wartości edukacyjne zawierała prezentacja multimedialna pn. "Smaczne i zdrowe - czyli o wartości żywieniowej mięsa wołowego", prezentowana w trakcie Pikniku.

Dla dzieci i młodzieży zorganizowano konkurs plastyczny pod nazwą „Od zagrody do widelca”. Laureaci konkursu otrzymali cenne nagrody rzeczowe, przydatne w rozpoczynającym się roku szkolnym, natomiast dorośli zmierzyli się  z rozpoznawaniem i nazywaniem poszczególnych partii mięsa z rozbioru wołowiny,  otrzymując także nagrody rzeczowe, na które składał się głównie sprzęt AGD. Impreza finansowana była z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego i  miała charakter promocyjno-edukacyjny. Piknik uświadamiał potrzebę obecności mięsa wołowego w diecie człowieka, jako podstawowego składnika żywienia oraz  promował polskie mięso wołowe, jako zdrowy  i naturalny produkt wysokiej jakości. 

„ Piknik Wołowy” był również znakomitą okazją do wspólnego spędzenia  czasu w otoczeniu zdrowej polskiej żywności, w atmosferze zabawy i przekonaniu konsumentów o potrzebie wyboru mięs i wędlin z polskiej wołowiny.

2017 - Śląska izba rolnicza. Wszelkie prawa zastrzeżone. Joomla Templates.