Aktualności

W dniu 20 czerwca 2015 roku br. w Sosnowcu, w ramach Targów Wyposażenia Hoteli, Gastronomii i Cateringu GASTRO MEETING, Targów Przemysłu Mięsnego MEAT MEETING oraz Targów Żywności Regionalnej, Tradycyjnej i Ekologicznej EXPO SMAKI 2015,  Śląska  Izba Rolnicza zorganizowała Piknik Drobiowy sfinansowany ze środków finansowych  Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.  Imprezy świetnie się uzupełniały,  a mimo nie najlepszej pogody frekwencja była zadawalająca.

Głównym celem Pikniku, który miał  charakter promocyjno-edukacyjny, było podniesienie świadomości konsumentów w zakresie potrzeby obecności mięsa drobiowego w diecie człowieka,  jako podstawowego składnika żywienia,  promocja polskiego mięsa drobiowego, jako zdrowego  i naturalnego produktu wysokiej jakości i przedstawianie uczestnikom odbywającej się w ramach Pikniku degustacji, walorów smakowych tego gatunku mięsa.

Organizatorzy dobrze zadbali o żołądki swoich gości. Przy skocznych dźwiękach  zespołu „ Wilamowianie”, każdy mógł nie tylko spróbować drobiowych łakoci,  kosztując porcje  przygotowane do degustacji przez Karczmę „Rajcula” z Paniówek, ale także  dowiedzieć się  dlaczego warto, aby na naszych stołach często gościł drób.

 Wśród  bogatej gamy potraw z mięsa drobiowego znalazły się między innymi: grillowany filet z kurczaka,  kiełbaski drobiowe, pieczone pałki z kurczaka z ryżem, gulasz z podrobów, bulion drobiowy czy indyk w potrawce. Przysmaki przyrządzone   z różnego rodzaju mięsa drobiowego szybko znikały z tac degustacyjnych i miseczek.

O tym, że  przyrządzone potrawy były  smaczne,  świadczyły osoby, które licznie zgromadziły się wokół stoisk degustacyjnych.

Treści merytoryczne na temat walorów mięsa drobiowego wyświetlane były w prezentacji multimedialnej. Ponadto hostessy rozdawały gościom broszury informujące o wartości żywieniowej mięsa drobiowego.

Dodatkową atrakcją Pikniku Drobiowego były konkursy z nagrodami skierowane zarówno dla dzieci i jak i dorosłych.

Dzieci bardzo licznie uczestniczyły w konkursie plastycznym pn. "Od zagrody do widelca. Dla dorosłych natomiast, odbywał się konkurs wiedzy związany z rozpoznawaniem i nazywaniem poszczególnych partii mięsa z rozbioru drobiu.

Laureaci obu konkursów otrzymali  cenne nagrody rzeczowe w postaci sprzętu AGD ( dorośli) oraz sprzętu sportowego ( piłki, rakiety, plecaki), którym zachwycały się dzieci.

Uczestnicy Pikniku Drobiowego otrzymywali min. także długopisy, latarki, stalowe kubki turystyczne oraz częstowali się słodkim co nieco, czyli piknikowymi krówkami.

Mimo, że pogoda w trakcie Pikniku specjalnie nie dopisała, to przepyszne potrawy z mięsa drobiowego i goście sprawili, że Piknik Drobiowy był bardzo udany.

 

 

 

 

 

2017 - Śląska izba rolnicza. Wszelkie prawa zastrzeżone. Joomla Templates.