Aktualności

W dniu 24 czerwca 2017 r. na terenie Oddziału Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Mikołowie, w ramach XXXVIII Dni Otwartych Drzwi ŚODR w Częstochowie, Śląska Izba Rolnicza była organizatorem imprezy plenerowej pod nazwą „Piknik Wołowy”, który finansowany był ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego i stanowił dla odwiedzających nie lada atrakcję.

Licznie przybyłych gości, zachęconych do odwiedzenia naszego stoiska,  zapachem i smakiem potraw z wołowiny,  przygotowanych do degustacji przez  Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, częstowano wołowo-wieprzową kiełbasą z grilla, wołowym  bograczem, flakami wołowymi, mini hamburgerami i kebabami, roladą wołową faszerowaną nadzieniem chrzanowym, sztufadą wołową,  chilli con carne, śląską roladą wołową, ozorami w galarecie, galantyną wołową, potrawką makaronową z wołowiną i włoszczyzną oraz sałatką gyros  z wołowiną.

Uczestnicy Pikniku Wołowego otrzymywali także broszury informacyjne ”Prawie wszystko o wołowinie”, które zawierały między innymi informacje na temat  wartości odżywczych wołowiny i produktów wytwarzanych z mięsa wołowego, jak również przepisy kulinarne na przygotowanie dań z tego gatunku mięsa. Broszury sfinansowane były z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.  Podobne wartości edukacyjne zawierała prezentacja multimedialna pn. "Smaczne i zdrowe - czyli o wartości żywieniowej mięsa wołowego", prezentowana w trakcie Pikniku.

Dla dzieci i młodzieży zorganizowano konkurs rysunkowy pod nazwą „Od obory do talerza”. Laureaci konkursu otrzymali cenne nagrody rzeczowe, przydatne w rozpoczynającym się okresie wakacyjnym, natomiast dorośli zmierzyli się  między innymi z rozpoznawaniem i nazywaniem poszczególnych partii mięsa z rozbioru wołowiny,  otrzymując także nagrody rzeczowe, na które składał się głównie sprzęt multimedialny i AGD, a także „piknikowe” długopisy.

W trakcie Pikniku Wołowego publiczności czas umilały oraz imprezę uświetniły skoczne melodie Zespołu Wokalno – Instrumentalnego „ Girlanda”  z Piasku, z Gminy Woźniki, w powiecie lublinieckim.

Impreza finansowana była z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego i  miała charakter promocyjno-edukacyjny. Piknik uświadamiał potrzebę obecności mięsa wołowego w diecie człowieka, jako podstawowego składnika żywienia oraz  promował polskie mięso wołowe, jako zdrowy  i naturalny produkt wysokiej jakości. 

„Piknik Wołowy” był również znakomitą okazją do wspólnego spędzenia  czasu w otoczeniu zdrowej polskiej żywności, w atmosferze zabawy i przekonaniu konsumentów o potrzebie wyboru mięs i wędlin z polskiej wołowiny.

2017 - Śląska izba rolnicza. Wszelkie prawa zastrzeżone. Joomla Templates.